keyboard_arrow_right
Om Maier Arena Tønsberg

Om Maier Arena Tønsberg

Tønsberg har som Norges eldste by en kultur og sportsmiljø som man kan være stolte av. Det finnes flere store idrettsanlegg i denne flotte byen. En av de er Maier Arena. Disse arenaene het før Tønsberg stadion og Tønsberg kunstisbane. Selv om Maier Arena tidligere dessuten ble brukt til friidrett, er det hurtigløp på skøyter det er mest kjent for. Den ble åpnet 27.Januar 1924 og byttet navn til Maier Arena Tønsberg, 4. mai 2015. Det var for å hedre Tønsbergs store sønn og olympiske mesteren på skøyter, Fred Anton Maier. I forbindelse med navnbytte ble det avholdt en offisiell seremoni der også det ble avduket en statue av denne olympiske mesteren.  Opp i gjennom tidene har dette ikke bare vært en arena som har huset idrettsarrangementer, men de har også hatt opptil flere konserter der. Blant internasjonale stjerner som har oppdrått der er sangeren Bryan Adams i 1999. På grunn av store publikumstall ble konserten dermed avholdt i arenaens messeamfi. I tillegg har det vært tilholdssted for Tønsbergmessen.

Fred Anton Maier

Det er vanskelig å nevne denne arenaen uten å nevne Fred Anton Maier. Han ble født på Nøtterøy i 1938 og var helt siden barndommen en aktiv skøyteløper. I løpet av sin lange karriere klarte han og sette i alt 11 verdensrekorder. Folk fikk virkelig opp øyne for han da han ble norgesmester i 1965, da foran øyne på skøyteløperen Per Ivar Moe. Han tok dessuten 4 olympisk medaljer, En gull, to sølv og en bronse i løpet av karrieren. I 1968 ble han dessuten både europamester og verdensmester. Det resulterte derfor i at han ble tildelt den gjeve Oscarstatuetten, samt Sportsjournalistenes statuett som årets idrettsnavn. Maier var ikke bare en aktiv og dreven skøyteløper, men dessuten en glimrende syklist som resulterte i at han vant to NM-bronser i landeveissykling. Han sykler der for Tønsberg Cykkelklubb. Han ble der senere æresmedlem.

Det er vanskelig å skrive om denne arenaen uten å nevne mannen den er oppkalt etter. Fred Anton Maier ble født i 1938 år og levde hele sitt liv i vestfoldkommunen Nøtterøy. Han var en langdistanseskøyter som vant i både Europa og verdensmesterskap verden over samt OL-gull. Selv om det var Nøtterøy han var tilhørende konkurrerte han for Tønsbergs Turnforening. Han har siden 60-tallet blitt skøytekongen i Norge. Fred Anton Maier var hele sitt liv en engasjerende person i idrettsmiljøet i Tønsberg. Ikke bare dukket han opp på mange arrangementer, men han ofret mye av sin tid til dugnad for klubben han var spesielt glad i, Tønsbergs Turnforening.

Etter karrieren:

Etter sin lange og trofaste idrettskarriere valgte Maier og være en del av skøytemiljøet i Tønsberg. Selv om han hadde egen gård på Nøtterøy der han jobbet som bonde, jobbet han en periode som velferdssekretær for handelsflåten der han var stasjonert i Tyskland, Singapore og Nederland. Han var dessuten vaktmester hos Studentsamskipnaden i Vestfold fram til han valgte å pensjonere seg. Når han var pensjonist var han dessuten aktiv i skøyteklubben der han for det meste deltok på dugnader og ga gode og nyttige råd til nye og gamle skøyteløpere.

Store arrangementer:

Selv om det har vært en rekke arrangementer som har blitt avholdt på denne arenaen, er det idrett det blir minnet som. Derfor har det siden åpningen i 1924 blitt avholdt flere store lokale, nasjonale og internasjonale skøyteløp der. Den aller første var NM i Femkamp rett etter åpningen i 1924, og etter det vært samtlige år.