keyboard_arrow_right
Om Geir Karlstad

Om Geir Karlstad

Geir Karlstad ble født i Skedsmo 7.Juli 1963, og er regnet som en av verdens beste langdistanseløpere på 1980-tallet. Den første klubben han representerte var Ceres, men han gikk senere over til Ask Skøyteklubb og Lillestrøm Sportsklubb etter det.

Som barn var han en aktiv skøyteløper som presterte godt på banen. Han var så talentfull at han til slutt ble juniorverdensmester i 1982 da han bare var 19 år gammel. Publikum og andre utøvere fikk da opp øyne for Geir Karlsen. Årene etter han som 19 åring ble juniorverdensmester vant han hele 15 EM- og V-mesterskap for Norge, og oppnådde en sammenlagtplassering under samtlige mesterskap.

I 1984 ble endelig drømmen hans oppfylt da han ble trukket ut til å være med i OL i Sarajevo der han kom på 4-plass på 10 000 meter. Med en deltakelse i OL samt som verdensrekordholder på 5000 og 10 000 m i 1987 var det store forventliger til Geir Karlsen under OL i Calgary i 1988. Denne olympiaden ble derimot ikke som forventet, og ble en stor nedtur både for tilhengerne og Karlsen da han kom bare på en 8-plass på 5000 m. Han klarte dessuten å falle på 10 000 meter. Geir Karlsen er en skikkelig tøffing og lot seg ikke knekke av det. Derfor samlet han alle kreftene fram mot OL i Albertville som var fire år senere. I vill jubelrus endte det opp med en OL-gull på 5000 m, en bronse på 10 000 m, samt en 8-plass på 1500 m.

Han visste til svært gode resultater. Blant annet har han en tradjeplass, to fjerdeplasser, samt en åttendeplass under VM. Dessuten har han funnet en rekke verdenscuper i løpet av karrieren. I 1987 og 1992 vant han henholdsvis verdenscuper både på 5 000 m og 10 000 m.

Bragder:

Geir Karlsen er en skøyteløper som ikke bare er kjent som OL-utøver, men også for å ha satt utrolig mange verdensrekorder. I årene 1986 og 1987 satt han verdensrekord på 10 000 m hele tre ganger, og det er grunnen til at han omtales som en av de beste langdistanseløperne i verden. I Calgary i 1987 presterte han så godt at han er den første som har gått 10 000 m på under 14 minutter. Med den samme tiden satt han dessuten verdensrekord to ganger på 5000 m.

Priser og anerkjennelse:

Gode idrettsutøvere fortjener priser og anerkjennelse for sine gode prestasjoner. Geir Karlsen er intet unntak, og han ble derfor tildelt Oscarstatuetten i 1986 for sine gode egenskaper på løpebanen. Han ble dessuten tildelt æresmedlemskap i Lillestrøm Sportsklubb i 1992. Bygrunnen var i tillegg til gode prestasjoner at han var en god og stor ambassadør for LSK, Lillestrøm. Den videre begrunnelsen var også at han var et godt forbilde for andre utøvere.

Etter karrieren:

Geir Karlsen sluttet som toppidrettsutøver i 1993 da han fikk seg en ryggskade. Det vil ikke si at han la seg ikke på latsiden etter sin karrier som toppidrettsutøver. Han hadde lyst til å bidra til at andre fikk samme muligheter som han som skøyteløper. Det er grunnen til at han fra 1998 til våren 2002 var norsk landslagssjef for skøyter. Som landslagssjef var han både populær, men var også til tiden svært kontroversiell. En av de mest kontroversielle utsagnene var da han ønsket at alle skøytegrener skulle samlet under samme mesterskap da han syns det var for mye med mesterskap for de ulike grenene. Han kom dessuten med et forslag om at det skulle dannes et elitelag med skøyteløpere med han som trener, men møte mye motstand fra Olympiatoppen. Han valgte derfor å gå fra sin stilling som landslagssjef.