keyboard_arrow_right
Om Ådne Søndrål

Om Ådne Søndrål

Ådne Søndrål ble født på Notodden i 1971 og er en tidligere olympisk mester i hurtigløp på skøyter. Som de fleste store toppidrettsutøvere startet også han tidlig sin skøytekarriere, og opplevde å bli verdensmester hele fire ganger. Han representerte Hol Idrettslag, men konkurrerte også for Hamar Idrettslag. Både privat og på skøytebanen har livet til Ådne Søndrål vært preget av store oppturer, men også en del nedturer. Han har gått fra å være en legende innen hurtigløp på skøyter, være medlem av Den Internasjonale Olympiske Komite, til å bli en vellykket forretningsmann.

Karriere:

Han startet tidlig med denne idretten. Fra tidlig av forsto folk i kretsen rundt han at han var en svært begavet skøyteløper, men det var ingen som kunne forestille seg hvor dyktig han faktisk var, og kom til å bli før han debuterte i verdenscupen i en alder av bare 17 år gammel. Derimot skulle det gå to år til før den norske befolkningen kunne oppleve at han faktisk vant et verdenscupløp. Etter å ha vunnet verdenscupløpet gikk det riktig vei for denne spreke skøyteløperen, og fra 1996 til 2002 var han derfor verdens beste i 1000 m og 1500 m. Hans første OL-deltakelse var i Albertville i 1992 der han vant en olympisk sølvmedalje på 1500 m. To år senere under olympiske leker på Lillehammer kom et av de største nedturene i hans karriere da han havnet på 4.plass på 1500 m i Vikingskipet. Han vant derimot den store gullmedaljen under OL i Nagano i 1998.

Engasjement:

Helt siden starten av sin idrettskarriere har Ådne Søndrål i likhet med legenden Olav Johann Koss vært en engasjert skikkelse, både innen idrett, men også innen organisasjonslivet. Organisasjonen Right To Play, som ble grunnlagt av Johann Olav Koss var også Ådne en aktiv person i, blant annet som styreleder. Han har også vært aktiv i denne organisasjonen de siste årene, men da som en bidragsyter. I sin skøytekarriere valgte også Ådne å engasjere seg i idretten han verdsatte så høyt. Derfor satt han som styremedlem i Den Internasjonale Olympiske Komite fra 2002 til 2006 der han var utøverrepresentant.

Etter karrieren

Han har markert seg mer de siste ti årene som en markant forretningsmann. Forretningsinvesteringer har vært en del av livet til Ådne Søndrål etter skøytekarrieren, og etter noen feile investeringen fikk han et stort skattesmell på rundt to millioner i samme periode som han gikk gjennom en skilsmisse. Som tidligere toppidrettsutøver ga han ikke opp, men hadde en stor ståpåvilje og valgte derfor å satse videre på forretninger og investeringer. Det endte opp med at han var med på å starte varehuset Norwegian Outlet, gjennom eiendomsselskapet, Fortus. Det er et varehus med 35 forskjellige merkevarebutikker. Søndrål har også blitt kjent som mannen som fikk Black Friday til Norge. Grunnen til det er at Norwegian Outlet hadde negative økonomiske resultater. Med et begrenset markedsføringsbudsjett ønsket han derfor å gjøre noe kreativt som forretningene hans tjente på. Han hadde nok aldri trodd hvor stort Black Friday egentlig kom til å bli i Norge. Det endte med at flere butikker over hele landet valgte å gjøre det samme. Eiendomsselskapet Fortun har etter suksessen med Norwegian Outlet valgt å også fokusere på andre eiendomsprosjekter, og har blitt en stor aktør på markedet med flere varehus og eiendommer med fokus på Oslo-regionen, noe som har gjort han til en vellykket forretningsmann.