keyboard_arrow_right
Johann Olav Koss

Johann Olav Koss

Johann Olav Koss ble født i drammen i 1968, men hadde oppveksten sin i Lørenskog. Han vokste opp i en typisk legefamilie, som dessuten var over gjennomsnittlig interessert i skøyteidretten. Det var derfor en stor selvfølge at Johann Olav Koss skulle bli delaktig i denne flotte idretten. Allerede som unggutt fikk både publikum og utøvere øyne opp for dette store talentet.

Hans første store mesterskap var landsmesterskapet var når han bare var 15 år gammel. Det som imponerte publikum og utøverne var han høye hastighet på isbanen. Riktignok var hans store debut i verdensmesterskapet i Alma Ata, der han kom på en 35.plass på 5000 meter. Hans store gjennombrudd på skøytebanen var i verdensmesterskapet i Østerrike i 1990, der han vant gull. Etter den gang opplevde han og komme på seierspallen en rekke ganger, i forbindelse med både EM og VM. Han var også hele tre laurbærkranser.

Johann Olav Koss sin første OL-deltakelse var i Albertville i Frankrike i 1992, der han tok henholdsvis sølv på 10 000 meter og gull på 1500 meter. I forbindelse med at han tok sitt første OL-gull ble han også tatt inn som livsvarig medlem av gullklubben.

De fleste har et godt forhold til denne toppidrettsutøveren, og de fleste husker nok den store seieren på OL på Lillehammer i 1994. Da var han på høydetoppen av din karriere og tok hjem hele tre gullmedaljer. I tillegg klarte han å sette tre nye verdensrekorder i Vikingskipet i Hamar.

Utmerkelser og anerkjennelse

Gjennom hele karrieren til Johann Olav Koss har han mottatt en rekke utmerkelser og mye anerkjennelse. Blant annet ble han kåret til Årets idrettsutøver etter vinterlekene i Lillehammer av det amerikanske sportsmagasinet Sports Illustated. Etter disse vinterlekene mottok han også Feanleys olympiske ærespris for sine store prestasjoner på løpebanen.

Fra anerkjent toppidrettsutøver til en stor rollemodell

Det er ikke bare på grunn av skøytene at Johann Olav Koss har mottatt anerkjennelse. Både før, i og etter hans karriere har han blitt utpekt som en stor rollemodell for andre. Han har blant annet i flere år hatt et stort engasjement for ungdom, idrett og rettferdighet. Fra 1999 til 2002 var han fast medlem av Den Internasjonale Olympiske Komite. Samme år som vinterleken i Lillehammer gikk av med stabelen var Koss, samt treningskameraten Atle Vårvik i full gang med å starte kalenderprojektet. Norske Toppidrettsutøvere Mot Narkotika.. Hele fokuset til dette prosjektet var å undervise og opplyse unge mennesker om at det går helt fint an å være toppidrettsutøver uten hjelp av doping. I 1997 ble dette prosjektet omgjort til Mot, en organisasjon som de fleste har et forhold til. Et fokus Mot hadde var å treffe ungdommene der de er. Derfor kunne en skole bli en Mot-skole. Det vil si at de var forpliktet til å jobbe forebyggende for å forhindre rus og mobbing i nærmiljøet. Johann Olav Koss mottok også en stor OL-bonus etter OL i Lillehammer, og han valgte derfor å donere summen til Olympic Aid, et prosjekt der fokus var på å bekjempe fattigdom for ungdommer. Koss valgte rundt denne tiden også å stifte organisasjonen Right To Play, og det er i akkurat denne organisasjonen han har valgt å vie livet til. Etter flere år som en engasjert person utnevnte kongen Johann Olav Koss til ridder av 1.klasse av Den Kongelige Norske Fortjenesteorden. Den aller største anerkjennelsen en person kan motta i Norge. Han ble på nytt nominert til Årets idrettsutøver  av sports Illustated, men da på grunn av sitt viktige arbeidet som gjøres i organisasjonen Right To Play. Fra sitt hjem i Canada jobber han enda med denne organisasjonen. Derfor reiser han mye rundt for å holde foredrag om det viktige arbeidet.